Verslag bijeenkomst ‘Religie en Gezondheidszorg’
Bijeenkomst over religie en gezondheidszorg met huisartsen
In het kader van het project ‘Religie en Professionaliteit’ organiseerde Platform INS een inspirerende bijeenkomst met islamitische en christelijke huisartsen over het thema religie in de gezondheidszorg. De avond begon met een heerlijke maaltijd en tijdens het eten rolde het gesprek vanzelf.
De artsen vertelden dat zij religie voor zichzelf houden in hun beroepspraktijk. Religie komt alleen naar voren als de patiënten zelf over het thema beginnen. De artsen menen tolerant om te gaan met de verschillen onder hun patiënten. Hierbij vallen meer culturele verschillen op dan religieuze. Niemand is echt grote problemen tegengekomen op dat gebied. Meestal zijn die verschillen wel te overbruggen. De artsen vinden dat heel veel biculturele Nederlanders meer een “wij” cultuur hebben en dat de Nederlandse cultuur meer individualistisch is.
Ook werd er gesproken over moeilijke onderwerpen zoals euthanasie. Volgens de artsen is euthanasie in strijd met hun geloofsovertuiging. Elk leven is veel waard en euthanasie wordt gezien als een manier van vervroegen van het einde van het leven. Maar de artsen geven aan dat zij niet kunnen toestaan dat religie hierin een rol speelt, omdat zij toch professionals zijn. “De dood wordt wel geaccepteerd vanuit een religieus perspectief. Dat geld voor zowel de islam als het christendom. Dood is namelijk iets gewoons. Maar in verschillende culturen is dat niet zo. Vooral de niet-westerse culturen vatten de dood heel dramatisch op en dit vormt een kloof tussen religie en cultuur”, aldus een deelnemende arts.
De conclusie van de avond was dat er niet veel verschillen zijn tussen de islam en het christendom over de religieuze benaderingen over het leven en dood. Artsen brengen hun geloofsovertuiging niet naar voren tijdens hun contacten met de patiënten. Zij proberen professioneel te handelen. Een van de artsen zei: “Wij delen veel meer met elkaar dan ik dacht. Tegelijkertijd ontdekte ik hoe weinig wij van elkaar weten.” “De bijeenkomst smaakt naar meer!” reageerde een arts daarop.
[nggallery id=77]